Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Nordenskiöld Land lørdag 10.03.2018

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær forsiktig i leområder med fersk fokksnø. Det finnes områder med svake lag under den vindtransporterte snøen.

Skredfarevurdering

Stabilt og rolig vær fører til at det ikke ventes vesentlige endringer i skredfaren. Det er lite løs snø som vinden kan flytte på. Fokksnø har fått tid til å stabilisere seg og er nå generelt vanskelig å løse ut.
Det finnes vedvarende svake lag av kantkorn i snødekket, men disse er også generelt svært vanskelig å løse ut.
Men noen få steder kan små ferske fokksnøflak ha lagt seg oppå kantkornet snø som lå i overflaten og der kan det være lett å løse ut små flakskred. Utbredelsen av dette antas å være begrenset.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø over skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 9. mars 2018

Snøoverflaten er preget av kraftig vind for en uke siden og det er hardt snødekke de fleste steder. Generelt hard fokksnø i N-vendt terreng og hard is og gammel fokksnø i S-vendt terreng. Noen få steder er det litt løs snø på overflaten og noen steder er denne omdannet til små kantkorn.

Det finnes flere lag av kantkorn nede i det gamle snødekket og ved bakken. Det er tidligere observert nedføyket rim i N- og V-vendte leområder nord i varslingsregionen. Men det er ikke observert aktivitet i disse lagene den siste tida. Den harde snøen på overflaten isolerer i stor grad de svake lagene slik at de blir vanskelig å påvirke.

Fjellvær

Fredag 9. mars 2018

Oppholdsvær. Frisk bris fra sørøst. -19 °C til -16 °C på 500 moh. Delvis skyet.

Lørdag 10. mars 2018

Oppholdsvær. Frisk bris fra sørøst. -19 °C til -16 °C på 500 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS